Tillbakablick på skrivåret 2022 och planer för 2023

God fortsättning!

God fortsättning! Här kommer ett inlägg med tillbakablick på skrivåret 2022 och planer för 2023. 

Hoppas att du har haft möjlighet till ledighet och avkoppling under jul. Kanske hunnit läsa ett och annat? Själv arbetar jag med testläsning av ett manus men har även hunnit med några böcker.

Under decembers sista dagar så passar det fint med en tillbakablick på året som gått. Hur har 2022 varit för dig? Har det blivit som du önskade vid den här tiden förra året eller blev det något helt annat?

Om jag vid den här tiden förra året hade kunnat se var jag står idag hade jag känt mig både glad och nöjd. Så är det inte varje år. Vi styr inte över allt som händer i våra liv och ibland blir det inte som man önskar. Trots det så har vi i alla fall en god möjlighet att påverka livet i rätt riktning. För mig är det alltid en utmaning att acceptera sådant jag inte kan styra över och inte oroa mig över sådant jag ändå inte kan påverka. Fokusera på det som är inom min kontroll och strunta i resten.

2022 var ett spännande år när en av mina stora drömmar att publicera en bok blev verklighet. Samtidigt så inser jag att det bara är starten på något nytt. Det är ju nu det börjar.

Mitt skrivår 2022

Januari-februari: Arbetade klart första utkastet till Sprickan i fasaden (som egentligen inte var första – jag tyckte att jag hade redigerat).

Februari-mars: Skickade till testläsare och korrigerade baserat på feedback samt egen redigering.

Mars-april: Manuset på lektörsgenomgång. Arbetade under tiden med research.

Maj: Lektörsutlåtande tillbaka. Började omarbeta med utgångspunkt från detta.

Juni: Färdigställde omarbetandet av kapitlen i Nepal. Nya kapitel lades till och gamla arbetades om. Skickade delar av manuset på en ny lektörsgenomgång.

Juli-september: Redigering och nya testläsare.

Oktober: Färdigställde och skickade manuset på språkgranskning.

November: Slutkorrektur och några slutliga ändringar i manuset. Sättning av inlaga.

December: Tryck och publicering!

Tillbakablick på skrivåret 2022

Böcker

 • Det största som hände kopplat till skrivande var förstås att jag blev färdig med Sprickan i fasaden och boken publicerades som tryckt bok och e-bok i december. 
 • Strax innan det blev det även klart att den ska ges ut som ljudbok av Saga Egmont!
 • Jag arbetade hela året med att färdigställa boken och lärde mig otroligt mycket mer om redigering och hur man arbetar med en lektör och testläsare för att förbättra manuset. Flera små höjdpunkter när jag äntligen lät andra läsa det jag hade skrivit och fick återkoppling på det.

Kurser

 • Jag har under hösten gått en kurs i förlagskunskap och bokutgivning hos JW förlag. Det har gett mig den kunskap jag behöver för att ge ut fler böcker och vidareutveckla mitt förlag.

Hemsidor och blogg

 • Under året har jag även lanserat mina hemsidor och lärt mig en hel del i WordPress. Gjorde även en del misstag som jag fortfarande arbetar med att ordna upp (till exempel att jag av misstag skapade en hemsida i wordpress.com istället för en självhostad sida). Det finns en hel del kvar att lära här inser jag.

Skrivande gemenskap

 • Att skriva kan vara ensamt och det är faktiskt en av sakerna jag gillar med det. Samtidigt så är det otroligt mycket värt att ha vänner med samma intresse. En av de viktigaste delarna i mitt skrivande under året har varit den nya skrivande gemenskap som jag har blivit en del av under 2022, mycket tack vare Instagram (ni hittar min profil här). 
 • Tillsammans med min skrivvän Anna så har jag i slutet av 2022 lanserat trailern till Podden Trycksvärta. Det blir en podd om skrivande med fokus på egenutgivning, något vi själva känner har saknats på den svenska marknaden. Första avsnittet kommer den 3:e januari 2023.

Övrigt

 • På ett personligt plan så har året haft många fina höjdpunkter med nära och kära. Det har blivit betydligt mer resande än vanligt och jag är tacksam för allt jag har fått chans att uppleva. Inte minst en resa till London med dottern, till Visby med familjen, till Palma för att vandra och hälsa på en vän och till Åre för skidåkning. Jag hämtar kraft och inspiration till skrivandet från dessa händelser och allt annat runt omkring.

Saker jag trodde jag skulle hinna 2022

Vid en tillbakablick på skrivåret 2022 så finns det förstås även saker som inte blev som planerat. 

Det är lätt att vara tidsoptimist och jag verkar aldrig riktigt lära mig att sätta rimliga mål kring vad jag ska hinna med. Som exempel kan nämnas att jag trodde att Sprickan i fasaden skulle vara färdig för utgivning i maj eller juni 2022. Men den var långt ifrån klar innan sommaren!

Jag hade även en föreställning om att jag varje vecka skulle sammanfatta veckans skrivinspiration och lägga ut en bloggpost. Det fungerade ett tag men när det blev stressigt och mycket att göra med boken så fallerade det. Jag inser att det nog är för optimistiskt att lägga ut nyheter varje vecka för min del.

Ytterligare något som jag trodde skulle bli klart under 2022 är novellen som utspelar sig 6 år tidigare än Sprickan i fasaden. Den ska vara gratis och förhoppningsvis fungera som en läsarmagnet. Att få den klar innan boken släpptes blev dock omöjligt. Nu är den i stort sett färdig men den måste redigeras något varv till och därefter ska jag göra sättningen av e-boken (det blir inget tryckt version av denna).

Slutligen kan jag konstatera att jag inte har läst lika många böcker som jag önskade under 2022. Dessutom så har jag missat att föra en logg över vilka böcker jag har läst (därav så vet jag inte ens hur många det är, bara att det är för få). Två böcker som jag har läst nyligen och kan rekommendera är Statisterna av min poddkollega Anna Samuelsson och Svartfågel av Frida Skybäck.

Planer för 2023

Jag älskar att göra upp planer, särskilt kring vad jag ska hinna skriva och annat kopplat till bokutgivning! I början av ett nytt år så är allt möjligt.

Just nu bubblar mitt huvud av idéer men om jag ska försöka sammanfatta och koka ner det till några punkter så blir det följande.

Under 2023 vill jag:

 • Skriva klart och publicera uppföljaren till Sprickan i fasaden
 • Sända Podden Trycksvärta tillsammans med Anna Samuelsson varannan vecka
 • Få ordning på bloggen och färdigställa de inlägg som jag har påbörjat samt underhålla den löpande
 • Publicera novellen som är i princip klar
 • Läsa fler böcker än 2022 och notera vilka jag har läst
 • Prioritera min tid på ett bra sätt så att jag både hinner med ovanstående och att vara närvarande med familjen och ta hand om hälsan

Är det görbart? Ja, det vill jag ändå tro. Det är ju snart ett nytt år och då är allt möjligt!

Vad har du för planer för 2023? Skriv gärna och berätta eller kontakta mig på Instagram. Det är väldigt roligt att höra från läsare och andra skrivintresserade.

 

Gott nytt år och 

på återseende 2023!