Skrivprocessen Bakom Brickan i spelet: Research, Utmaningar och Framgångar

Senast uppdaterad: 15 oktober 2023

Om spänningsromanen Brickan i spelet, del 2 i Nepalsviten

Bild på Brickan i spelet, bloggrubriken och en skrivmaskin

Ett nytt läkemedel med kraft att förändra världen sätter mäktiga krafter i rörelse. Medicinen har utvecklats i hjärtat av Nepal, men vem är den verkliga upphovsmannen? Kopplingarna leder till Sverige…

Vi återser den tidigare karatemästaren Emelie Ekberg och journalisten Markus Ivarsson från Sprickan i fasaden. Deras nystartade detektivbyrå dras in i en farlig utredning när Lindebornkoncernens jurist hittas mördad utanför Stockholm. Samtidigt har en av antagonisterna från förra boken rymt från fängelset och ett oväntat besök från Nepal vänder upp och ner på tillvaron.

Läs baksidestexten i webbutiken på Shopify här.

Min resa med Brickan i spelet

Att åter dyka ner i det kreativa kaos som är skrivandets värld har varit en omvälvande resa, särskilt med Brickan i spelet, min andra roman och uppföljaren till Sprickan i fasaden. Att väcka liv i karaktärerna igen, de jag blev så bekant med under arbetet med den första boken, har varit både en glädje och en spännande utmaning.

Den här gången kände jag att resan var annorlunda – det fanns en större bekantskap med mina karaktärer och deras värld, men också en djupare förståelse för hantverket bakom orden på sidan. Och ja, även om skrivprocessen alltid innebär sina prövningar, så erfor jag ett tydligare och mer strömlinjeformat arbetsflöde den här gången. Låt mig dela med mig av några områden där jag märkte min egen utveckling:

 • En framväxande struktur: Mitt arbete med synopsis var mer strukturerat denna gång, vilket hjälpte mig att undvika många fallgropar längs vägen.
 • Utvecklat språk och gestaltning: Redan från de första utkasten fann jag att mitt språk och förmåga att gestalta hade fördjupats och nyanserats.
 • Smidigare skrivflow: Att snabbt kunna komma in i skrivflödet var mindre av en kamp, vilket resulterade i en mer sammanhängande och konsekvent skrivprocess.
 • Effektivare redigeringsprocess: Även om redigeringen alltid innebär många om- och nyskrivningar, var det mindre som behövde ändras jämfört med min första bok.
 • Förtroende för processen: Med en bok bakom mig växte min tillit till skrivprocessen. Jag lät berättelsen och karaktärerna leda mig med ökad tillförsikt. När det kändes motigt och rörigt i mitten av manuset så visste jag att det bara var en naturlig fas i skrivandet.
 • En lättnavigerad utgivningsprocess: Med erfarenheter och lärdomar från förra gången kunde jag planera och genomföra utgivningsprocessen med större skicklighet och färre överraskningar.

Att reflektera över dessa punkter, ger mig en känsla av stolthet men också en ödmjukhet inför det ständiga lärandet som skrivandet innebär. Varje ny bok är en resa, och jag är tacksam för varje steg på vägen – från den första skrivna meningen till det sista ordet.

En djupdykning i research

En fiktiv historia

Brickan i spelet är ren fiktion, en berättelse född ur fantasin. Jag skriver inte utifrån något jag själv har varit med om och baserar inte heller karaktärerna på verkliga personer. Det skulle jag aldrig våga!

Research om platser

Medan karaktärer, organisationer och händelser är påhittade så är miljöerna ofta inspirerade av verkligheten. Platserna i boken är mestadels riktiga platser. Jag har dock tagit mig friheten att omforma dessa platser, ändra på detaljer här och där, för att få dem att passa in i berättelsens behov och struktur. Även om en del detaljer har modifierats, hoppas jag att de läsare som är bekanta med områdena kommer att känna igen och uppskatta miljöerna.

Ta till exempel ”Villa Snäckudden” på Sandhamn – ett helt fiktivt landmärke. Jag föreställer mig en majestätisk sekelskiftesvilla belägen på en idyllisk udde i skärgården. Eller ”Tigerpalatset”, en imaginär byggnad i Katmandus utkanter.

Min researchresa har omfattat allt från fysiska besök av platser i Sverige och London, till virtuella utflykter via Google Maps, YouTube och andra online-resurser. Det är förbluffande hur mycket man kan upptäcka om en plats genom att noga granska kartor och videomaterial!

För dig som är nyfiken på mina tidigare reflektioner om research och skrivprocessen, ta gärna en titt på mitt inlägg i debutantbloggen från början av 2023.

Nepal spelar (som namnet Nepalsviten antyder) en betydande roll i boken. Genom att dyka ner i otaliga böcker – både lånade och köpta – har jag fått fördjupa mig i detta fantastiska och fascinerande land, vilket dessvärre fortfarande är ett av världens fattigaste. En verklighet där många barn inte går i skolan och korruptionen är utbredd. För dem som känner sig inspirerade att bidra, driver UNICEF ett program där din donation kan göra en skillnad för Nepals barn. https://unicef.se/vad-vi-gor/innovation/utbildning-till-barn-i-nepal

Andra ämnen

Till Brickan i spelet har jag också läst böcker om läkemedelsbranschen, förgiftning och hackers. Du kommer förstå varför när du läser boken! 

Även om endast en liten del av den kunskap jag har samlat på mig faktiskt har gjort sig påmind i texten, har det varit oumbärligt att själv veta mer om ämnena än vad som finns med i boken. Därmed inte sagt att jag är någon expert inom dessa områden, och en mycket insatt person kan möjligen hitta detaljer som inte är rimliga. 

Min förhoppning är i alla fall att den research jag har gjort har adderat substans och trovärdighet till berättelsen. Framför allt så har det varit väldigt roligt och jag älskar research-delen av skrivandet!

Det tar naturligtvis mer tid att skriva en historia som utspelar sig på en plats man aldrig har varit på och handlar om ämnen man inte redan besitter expertis inom. Kanske är det inte den enklaste vägen att ta, särskilt inte när man är ny som författare. Och ja, jag har märkt att det i marknadsföringssammanhang skulle vara enklare att få potentiella läsare intresserade genom att säga att jag har bott i Nepal eller liknande. Likväl så är jag glad att jag vågade följa det här spåret och skriva den historia jag ville berätta.

Läsarnas röster

I skrivande stund är Brickan i spelet inte släppt än. Jag har naturligtvis haft testläsare och fått god respons i att Brickan i spelet har lika hög spänningsnivå som Sprickan i fasaden. Dessutom menar de som läst att jag har utvecklats som skribent vilket är mycket glädjande. Båda böckerna har förstås redigerats och texten har ”putsats” innan tryck, så om det märks i den slutliga boken eller inte är upp till läsarna att bedöma.

Citat från läsare:

”Det är en fin värld du har målat upp, och jag hade gärna stannat i den ett tag till!”

”Det här är action ut i fingerspetsen … en bok som man utan tvekan skulle kunna läsa i ett svep om bara tiden fanns.”

”En både fartfylld och stämningsfull berättelse”

”En fantastisk hjältinna”

”Mycket står på spel, etik och moral ställs mot egen vinning”

Det ska bli spännande att höra vad du som har läst Brickan i spelet tyckte om den! Hör gärna av dig och berätta. Jag är också mycket tacksam om du skriver en recension hos någon av nätbokhandlarna, streamingtjänsterna eller på Goodreads. Det hjälper mig att nå ut som författare och nya läsare att hitta boken.

Referenslitteratur i urval

 • The living goddess, Isabella Tree
 • Martial arts history, science, meditation and health, Master Clinet Furr
 • Trekking in the Nepal Himalaya, Lonely planet
 • Insight guide Nepal, Sarah Clarke
 • Nepal, Mohamed Amin, Duncan Willets, Brian Tetley
 • Förgiftad: Berättelser om fasor, formler och fiaskon, Ulf Ellervik
 • Dödliga mediciner och organiserad brottslighet : hur läkemedelsindustrin har korrumperat sjuk- och hälsovården, Gøtzsche, Peter
 • Svenska hackare: En berättelse från nätets skuggsida, Daniel Goldberg, Linus Larsson
 • Artiklar från tidningsarkivet i Kungliga Biblioteket i Stockholm
 • Otaliga artiklar, bloggar och kartor på nätet. De är för många för att ange (och dessutom jag har nog inte lyckats spara ner alla).

Slutligen...

Jag hoppas och tror att du som tyckte om Sprickan i fasaden kommer att uppskatta Brickan i spelet! Om du inte har läst någon av dem så funkar det bra att börja direkt med Brickan i spelet, men allra bäst är att läsa dem i ordning.

Om du är intresserad av skrivande och bokutgivning kan du läsa mer på indieförfattarbloggen.

Bild på Brickan i spelet, bloggrubriken och en skrivmaskin

Vill du läsa novellen Glimmerdjup, en prolog till Nepalsviten? Klicka nedan:

Tidigare bloggposter

Nästa steg för sista manuset i Nepalsviten. Läs för att höra hur det går i skrivprocessen bakom kulisserna.

Boktrailer Nepalsviten

Boktrailer Nepalsviten. Upptäck spänningsromanerna som tar dig från Katmandu till Stockholm.

Karaktärerna i Nepalsviten - Markus resa: En osäker journalist som finner mod genom kärleken och karate, i en berättelse om personlig tillväxt.

Skrivliv 2024. Nytt år, nya möjligheter! 2024 är här och med det kommer nya mål och drömmar, speciellt i skrivlivet.